Nová instalace Windows a problém s aktivací

Zhroutil se Vám systém? Odešel disk? Rozhodli jste se že si znovu nainstalujete systém, ale ouvej nemáte licenční číslo. Samolepku s číslem někdo sloupl. Nemáte stávající licenční číslo, které bude nová instalace požadovat.

V první řadě je potřeba zjistit původní licenční číslo (Product Key). Máte-li originál samolepku na PC, nebo jinou licenci, není co řešit. Jestli jste na PC neprovedli hardwarové změny, můžete reinstalovat a aktivovat systém kolikrát chcete. Buď budete systém po instalaci vždy aktivovat, nebo si můžete zálohovat soubory wpa.dbl a wpa.bak z původní instalace v C:\Windows\System32 . Do nové instalace je nakopírujete do stejného umístění a systém nebude potřeba aktivovat. Obdobné je to i se sadou Office. Provedeteli HW změny tj. nová deska, disk, atd. budete muset po instalaci vždy systém aktivovat. Aktivaci přes internet při změně HW lze využít a to nevím přesně u Windows XP Home 1x u Windows XP Pro 3x. Poté se Vám zobrazí při aktivaci hláška:

Podle našich záznamů byl překročen počet aktivací windows, který bylo možné provést pomocí daného Produkt key.

Nezbývá než volat na linku Microsoftu, či použít postup:

http://support.microsoft.com/kb/328874/cs

V případě jestli Product Key nemáte, ale stále máte disk s původní, byť už nefunkční instalací, lze tento klíč zjistit. Akorát disk nesmí být poničen do té míry že nelze načíst souborový systém a složku Windows. Jsou-li data poničena máte smůlu. Jestli je disk stále čitelný, lze klíč zjistit. Stačí disk vložit do jiného systému, nastartovat z jiného disku či použít speciální spouštěcí BartPE CD. Na USB flešku, nebo druhý disk si nakopírujte Keyfinder. Až se Vám nouzový systém nastartuje, spusťte třeba freeCommander a ověřte zda vidíte původní disk a soubory. Spusťte Keyfinder.exe a nasměrujte jej do složky Windows původního disku. Krásně Vám zobrazí Product Key Windows a i jiných aplikací (Office, Nero, atd.). To si uložte do textového souboru, případně vytiskněte. A pak se vrhněte na čistou instalaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..