Veřejné zakázky RSS server ISVZUS.cz

Kdo používá RSS zprávy ví jak je tento nástroj užitečný. Umožní Vás rychle informovat o Vašich všemožných zájmech. Stačí když daný server tuto technologii podporuje. A to je kámen úrazu. Podíváte-li se na portály veřejné správy, zjistíte, že jste stále v minulém století. Není zřejmě opět politická vůle  (překlad: sereme na vás, z toho totiž nic pro nás nekápne). Přitom webové projekty státních institucí jsou nejlépe placené a jejich cena vytvoření je mnohdy několikanásobně nadhodnocena. Spřátelené webfirmičky úředníčků se často dobře napakují a pak jdou od válu.

A tak třeba portál o veřejných zakázkách ISVZUS.cz stále RSS nepodporuje. Přitom zde bych to viděl jako naprosto ideální transparentní řešení. Nějaký směšný pokus je zde. Příčin proč není RSS kanál ve státní správě může být několik:

  • není zájem presentovat veřejné zakázky a jakékoliv informace více jak uvádí zákon (cílem občanů platících daně je přesný opak)
  • příživníci typu www.verejna-soutez.cz, AAAPoptavka.cz, www.ePoptavka.cz a další by přišli o kšeft
  • správce Česká pošta je technologicky vždy trochu pozadu
  • na rozšíření o RSS kanál by se určitě musel vypsat mnoha milionový tendr a nyní je přece KRIZE

Příkladem může jít třeba portál Hl. Města Prahy, nebo Prahy 13 kde úřední deska podporuje RSS již delší dobu.

Odstrašujícím příkladem je Středočeský kraj kde byl RSS kanál úřední desky neznámo proč zrušen ještě za doby Bendla. Asi byl trnem v oku některých úředníčků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..