Pískání a bzučení LCD monitorů

Koupíte si moderní velký monitor za nemálo peněz a zjistíte, že po snížení jasu, se z monitoru začnou vyluzovat nepříjemné zvuky. Monitor má skvělý obraz, ale píská a bzučí. Je docela zajímavé, že tímto neduhem trpí poměrně dost LCD monitorů s úhlopříčkou nad 22″ napříč všemi výrobci. Zdá se, že značka je jen taková samolepka, ale uvnitř se pod tíhou snížení nákladů vyskytují podobné, ne zrovna kvalitní komponenty. A tak můžete mít třeba Fujitsu-Siemens P24W-5 ECO a stejně to nebude nic příjemného. Zde je navíc absurdita maximální, že je použita kvalitní a drahá MVA obrazovka s čidlem podsvícení a navíc se monitor honosí jakousi ECO značkou. Co je to ale platné, když pro práci musíte mít jas na 100% a veškeré ECO je kdesi. U nás se tomu říká šunt. Zajímavý je článek o bzučení LCD monitoru i televize při snížení jasu a následná diskuse. Já osobně bych na několik reklamací nervy neměl. Sám zůstávám u Eiza, ale bohužel tento problém musím řešit.

Co tedy s tím?

  1. Zatím nekupovat nic nad 22″ s klasickým katodovým podsvícením (většina dnešních LCD)
  2. Když už ho máte a pískání Vám opravdu vadí, je možné jas snížit pomocí ovladače grafické karty (ATI, nVidia, …)
  3. Vytvořit tlak na prodejce/výrobce reklamacemi a pískáky nekupovat (jenže jak je předem poznat)
  4. Všemožné testy (COMPUTER alias ZIVE, CHIP, CDR, …) LCD panelů doplnit o měření hluku

4 komentáře u „Pískání a bzučení LCD monitorů“

  1. „Sám zůstávám u Eiza, ale bohužel tento problém musím řešit.“ Znamená to že i vaše EIZO píská? Myslel jsem že u této značky nic takového možné není…

  2. Používám EIZO LCD 17″ a 19″ starší model a opravdu netrpí pískáním. Jenže co je dnes 19″ 🙁 To pískání řeším u uživatelů kteří už mají nějaké to 24″ LCD. Já osobně jsem kupoval 2 ks Fujitsu-Siemens P24W-5 ECO a jeden je v pohodě a druhý i po výměně zdroje píská. Nepředpokládám že by EIZO tím trpělo. Trochu mě Fujitsu zklamal a co jsem četl diskuse i DELL má problémy.

  3. Eizo tím také trpí. Např. 23-palcový S-PVA LCD EV2333W bzučí v levém rohu a podle recenze na Extra hardware i diskuze na Czechcomputer je to „vlastnost“.

  4. Hm to je nemilé 🙁 to jste mi s tím EV2333W zkazil den. Zdá se, že tím trpí PVA/MVA panely. Instaloval jsem pár panelů od HP (přesný typ teď nevím) s IPS panely a ty nepískaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..