Mandriva Linux 2009 jako náhrada za Windows XP

Tak jsem konečně vyzkoušel Mandrivu 2009. Musím podotknout, že hned na začátek jsem narazil na menší špíček a to, že jestli chcete češtinu je potřeba stáhnout ten správný iso „extra“ soubor. Ten je:

mandriva-linux-one-2009-KDE4-extra-i18n-cdrom-i586.iso

Je to odkaz pro českou verzi s grafickým rozhraním KDE4. Dále klasika, vypálíte na CD, nebo připojíte na virtuální mechaniku virtuálního PC.

Neměl jsem mnoho času a tak jsem vyzkoušel jestli by Mandriva pro začátek nenahradila základní činnosti co asi tak dělají domácí uživatelé na svých čerstvých Windows. Musím přiznat že instalace na rozdíl od Windows je velmi rychlá a snadná. Hlavně se člověk nezdržuje nějakými ovladači, aktualizacemi, nastavováním a instalováním dalších programů jako OpenOffice.org, Firefox, codeky, antifir, zip atd. Nutno podotknout že Manriva je také mladší systém, takže je to tak trochu nefér. Nicméně s čím jiným od MS můžeme porovnat než s Vistou či XP?

Takže do provozuschopného stavu nás dovede vydařený instalátor. Následuje stažení aktualizací. Akorát vzhled plochy jsem upravil. Operu jsem nainstaloval přímo z domovské stránky opera.com a funguje. Stejně tak Skype a Picasa, ale o tom až dále. Zdá se že i HW byl rozpoznán dobře.

manriva-09-aktualizace

Panel na ploše umožňuje použít widgety (KDE4) tak jako Vista. Do hloubky jsem to nezkoumal, nepoužívám to, ale na první pohled je to pěkné.

manriva-09-widgety

Zkouším Firefox jak si poradí s Flashem na webu. Je to dobré, je už předinstalovaný.

manriva-09-flash

Bohužel u Javy jsem nebyl tak úspěšný. Ale zřejmě by se dala přes balíčkovací systém, nebo přímo nainstalovat. V tom asi problém nebude, v základu ale není.

manriva-09-java

Zkouším otevřít PDF soubor a úspěšně.

manriva-09-pdf

A co takhle DOC soubor. OpenOffice.org nezklamal. I dokument v DOCu šlo otevřít. I když některé formuláře od státní správy jsou nešťastně řešeny zamknutím a formulářemi. Text je pak rozhozen a nepomůže ani OpenOffice.org na Windows. Musí hold být MS Office. To pak opravdu zamrzí, když to skončí na takové banalitě – nevědomosti úředníka.

manriva-09-doc

Nutno podotknout že OpenOffice.org je komplet v češtině a i s nainstalovanou a funkční kontrolou pravopisu.

manriva-09-openoffice-org

Bohužel Skype je k dispozici jen ve verzi 2. Ale na Linuxu se s ním ostatně moc nepočítá. Sice bez videa, ale jde to.

manriva-09-skype

Picasa běží emulována pod wine. Spustit lze bohužel jen v anglické verzi. Výkon a ani následnou funkčnost jsem neměl možnost vyzkoušet. V porovnání s Windows asi žádná sláva.

manriva-09-picasa

Klient RDP vzdáleného připojení funguje.

manriva-09-rdp

Manrivu 2009 jsem testoval chvilku na PC s Intel BLKD945GCLF2 Little Falls 2 – Intel 945GC – s CPU Atom 330.

manriva-09-hw

Subjektivně byl systém Mandriva pomalejší než Windows XP, zejména grafika, překreslování stránek na webových galeriích se nedá srovnávat. Hlavně jsem nevyzkoušel přehrávání videa a mnoho dalšího. Vypalování CD/DVD se mi také nepodařilo během chvilky zprovoznit. Bylo málo času.

Ale příjemě mě Manriva překvapila a jistě je to alternativa. Určitě ji na někom vyzkouším 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..