IPv6 na domácích routerech

Běžné uživatele především zajímá, jaká je podpora na koncových zařízeních a zda si budou muset koupit nový router. V široké nabídce se není jednoduché vyznat, takže Laboratoře CZ.NIC provedly vlastní testy mnoha dostupných zařízení. Podpora IPv6 v routerech je v současné době největší překážkou při nasazování v domácích sítích, vysvětlil na úvod Petr Černohouz. IPv6 laboratoř provedla testy na mnoha různých routerech a vybrala si k tomu zařízení podle kritérií: určen pro domácí použití, má ethernetové WAN rozhraní a výrobce deklaruje IPv6 podporu.

Situace na trhu je přitom poměrně nepřehledná. V nabídce e-shopu CZC, který routery zapůjčil, je v současné době 147 routerů. Z toho ale jen 13 deklarovalo podporu IPv6. Celkem 11 se jich podařilo nakonec získat a v 9 případech IPv6 skutečně fungoval. Jeden router vyžadoval aktualizaci firmware a jeden testovaný router se choval velmi špatně.

Testovalo se získání nativní adresy, připojení pomocí tunelu, distribuce adresy koncovým klientům, předávání prefixů klientům v síti, IPv6 Pass through a DNSSEC. Vítězi jsou téměř všechny routery, protože fungovaly. Nejlépe dopadl produkt D-Link, který měl IPv6 certifikaci, má špičkovou administraci a umí vše potřebné. Naopak poraženým je router firmy ASUS, na kterém fungovala jen statická adresa a nepředával adresy do sítě. Jediným řešením u tohoto zařízení je instalace alternativního firmware DD-WRT, na kterém by mělo vše fungovat.

Dobrou zprávou vyplývající z výsledků testu je, že na trhu jsou zařízení s bezproblémovou podporou IPv6. Je ovšem potřeba pečlivě vybírat podle různých recenzí a webů, případně podle nového katalogu routerů na webu Laboratoří IPv6. Zatím jde o beta provoz, který nabízí jen technická data. Připravujeme ale i podrobnější recenze s popisem vlastních zkušeností z testování.

Zdroj: ROOT.CZ Velké firmy musí přejít na IPv6, nemají jinou možnost

Ve středu 6. června 2012 proběhl den IPv6, kdy velcí operátoři zapnuli připojení po novém protokolu. Při té příležitosti se v Praze konala konference Den IPv6, jejímž cílem bylo upozornit na blížící se konec IPv4 a nutnost včasného přechodu na IPv6.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..