Jak otevřít soubor ODS v Microsoft Office

ODS je soubor typu OpenDocument (ODF) konkrétně pro tabulky spreadsheet. Je výchozím formátem pro OpenOffice.org tabulky. Microsoft Excel jej trochu ignoruje. Máme několik možností jak soubor ODS otevřít.

1) Soubor ODS a další ze souborů ODF můžete otevřít v OpenOffice.org. Co když ale tento balík instalovat nechcete či nemůžete? Je možnost využít verzi OpenOffice.org Portable, nebo LibreOffice Portable, kterou není nutno instalovat a spustíte ji i z USB flešky. Dokument pak převedete do Vámi zvoleného formátu (XLS, atd.) Varianta otevření v OpenOffice.org a převedení je asi nejspolehlivější a nemělo by dojít k nějaké ztrátě dat.

2) Další možností je otevření dokumentu on-line na http://docs.google.com kde jej lze naimportovat do Spreadsheet. Má to ale omezení tabulky (maximálně 1 MB) a nutnou registraci služby na docs.google.com, navíc import a export není úplně dokonalý.

3) A další možností je doinstalovat doplněk OdfAddInForOffice, který se integruje do stávajících Microsoft Office. Musí se instalovat. Doplněk je zatím pouze v angličtině, ale funguje v Office XP, 2003 a 2007. Více na http://odf-converter.sourceforge.net/

odfaddinforoffice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..